Aktiviteter som är gratis

Aktiviteter som är gratis

Att hålla sig aktiv på fritiden behöver inte kosta särskilt mycket och ibland ingenting alls. Det är lätt att tro att du behöver spara pengar för att ens kunna ha en trevlig semester. Det har blivit allt vanligare att människor behöver låna pengar för att ha råd med semestern. Men faktum är att det finns massor av aktiviteter som är gratis och roliga. Här kommer några exempel:

Utomhus

I Sverige har vi något som kallas för allemansrätten, vilken innebär att vi har mer eller mindre fri tillgång till den natur som täcker stora delar av Sveriges yta. Det finns massor av roliga exempel på aktiviteter du kan ägna dig åt ute i naturen, till exempel:

Picknick och grillning

Att packa ner god mat eller fika för att sedan njuta av den ute i naturen är något som är både enkelt och ekonomiskt. Förutsatt att det inte är grillförbud så funkar det utmärkt att grilla ute i naturen.

Utomhusbio

Har du eller någon du känner en trädgård? Varför inte slå upp en filmduk och samla ihop kompiskretsen för en filmkväll eller seriemaraton? Om alla tar med sig sina egna snacks så behöver det inte kosta särskilt mycket alls och ni får garanterat en trevlig kväll.

Geocaching

En annan rolig aktivitet som ännu inte vuxit sig jättestor här i Sverige är geocaching. Geocaching är en skattjakt utomhus där du hittar de olika ”skatterna” med hjälp av de koordinater som ligger ute på internet med hjälp av en GPS.

Vandra

Något det finns gott om i den svenska naturen är vandringsleder. Kolla upp vilka som finns i närheten av dig, ta på dig bra skor och ge dig ut på en vandring.

Skateboard

Ta på dig skydden och åk till närmsta skatepark. Skateparker finns i nästan varje ort och de är dessutom gratis.

Inomhus

Även när vädret inte tillåter så finns det sätt att underhålla sig på, men inomhus. Här är några exempel på inomhusaktiviteter att ägna dig åt:

Spel

Det går att spela utomhusspel som kubb och brännboll ute, men inomhus är valmöjligheterna större. Ett förslag är att dra ihop ett kompisgäng där alla tar med sig att varsitt brädspel och ha en spelkväll. Om ni inte kan vara tillsammans finns möjligheten att spela spel online istället.

Museum

Många museer erbjuder gratis eller billigare inträde för personer under 25. Museer kan vara både intressanta och lärorika.

Bibliotek

Bibliotek har massvis med underhållning som är gratis för dig att låna hem. De har såklart böcker men de har också tidningar, filmer och CD-skivor. Det enda du behöver är ett bibliotekskort. Dessutom brukar bibliotek erbjuda olika sociala aktiviteter som bokklubbar, föreläsningar och särskilda aktiviteter för ungdomar. Kolla upp ditt biblioteks program för att ta reda på vilka gratis aktiviteter de erbjuder.